Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ


ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ

Υλικά
  • 3 ποτ.κρασιού πορτοκαλάδα
  • 3 ποτ.κρασιού ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 2 ποτ.κρασιού ζάχαρη
  • λίγο κονιάκ
  • 2 κουτ.γλ. σόδα σκόνη
  • 2 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 και όσο πάρει αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αφού πλάσουμε τα κουλουράκια τα τοποθετούμε σε λαδωμένη λαμαρίνα και ψήνουμε για 15' στους 200οC.




OYZOKOYΛΟΥΡΑ
ΥΛΙΚΑ
  • 1 1/2 Φλυτζ. τσαγιού ούζο
  • 1 φλυτζ.τσ. ζάχαρη
  • 1 φλτζ. τσ.ελαιόλαδο
  • 1 1/2 κουτ.γλυκού μπέικιν
  • 1 κουτ.γλ. σόδα
  • 1/2 κουτ.γλ. μαστίχα Χίου κοπανισμένη
  • 4-5 φλυτζ.τσ. αλεύρι
για το πασπάλισμα
  • 4-6 κουτ.σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. κανέλα
Εκτέλεση
Σ'ενα μπωλ ρίχνουμε το ούζο ,το λάδι και την ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε την μαστίχα, το μπέικιν,σόδα και λίγο λίγο το αλεύρι -όσο πάρει- μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακιά και ελαστική.
Πλάθουμε κουλουράκια και τα βουτάμε στην ζάχαρη /κανέλα
Ψήνουμε σε Αβουτύρωτο ταψί στους 150οC για 30-40'(να μην πάρουν χρώμα).




ΚΑΝΕΛΑΣ
Υλικά
  • 1/2 κιλό αλεύρι +λίγο για το ζύμωμα
  • 1 κουτ. γλ.μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ.γλ. σόδα σκόνη
  • 1 1/2 κουτ. γλ. κανέλα
  • 1/4 κουτ. γλ. γαρύφαλο
  • 1/4 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο
  • 3/4 φλ.τσ. ζάχαρη
  • 1 φλ.τσ. λάδι
  • /4 φλ.τσ. ανθρακούχα σόδα
  • 1 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 1/4 φλ.τσ. χύμο πορτοκαλιού + ξύσμα
  • σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι /σόδα/μπέικιν/κανέλα/γαρύφαλο/ μοσχοκάρυδο.
Χτυπάμε για 2' την ζάχαρη με το λάδι,ανθρακούα σόδα,κονιάκ και χυμό πορτοκαλιού/ξύσμα.Τα ρίχνουμε στο μπωλ με το αλεύρι και ανακατεύουμε στην αρχή με κουτάλι και μετά ζυμώνουμε προσθέτοντας και άλλο αλεύρι μέχρι να γίνει η ζύμη σφιχτή και εύπλαστη.
Ψήνουμε σε λαδωμένο ταψί τα κουλουράκια αφού τα πασπαλίσουμε με σουσάμι . 175οC για 16'.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε!!